فناوری نانو و کاربرد گسترده ی آن موجی تازه در جهان علمی سراسر دنیا پدید آورده است. در این میان نقاط کوانتومی و استفادهی متنوع این مواد در بسیاری از فرآوردههای دانشبنیان و نوین تکنولوژی نظیر بردهای دیجیتالی، مدارهای نوری، مولدهای خورشیدی، نشانگرهای بیولوژیکی بخشی از تلاشهای متخصصان برای افزایش کارایی محصولات با استفاده از این ابزارکهای جدید هستند. نانو ذرات کربن فلوئورسنت یا کربن کوانتوم دات ها (نقاط کوانتومی کربن ) که یکی دیگر از اعضای نوظهور خانواده کربن هستند که به عنوان رقیب بالقوه برای کوانتوم دات های نیمه رسانای رایج تلقی میشود. درواقع حوزه این دسته از نانوساختارها در ابتدا، بر مبنای مواد فلورسانس کننده نظیر سرب، کادمیم، طلا، نقره و سیلیکون پایهگذاری شده بود. با این وجود چالشهای نظیر سمیت بالا، مشکلات زیست محیطی و از طرفی پروتکلهای سنتزی با هزینههای گزاف و دستگاهوری پیچیده ، همواره توسعهی کاربرد آنها را با محدودیتهای جدی مواجه مینمود.
بر همین اساس، پس از معرفی نانوساختارهای نقاط کوانتومی کربن و کشف خصوصیات شگفتانگیز آنها، دورنمای بهرهگیری از این نانوساختارها در حوزههای مختلف علوم، حتی به عنوان جایگزینهای ایدهآل برای نقاط کوانتومی فلزی، در سطح وسیع را روشن نموده است. گواه این ادعا، گزارشهای متعددی است که بر پایهی کارایی و کاربرد نانونقاط کوانتومی کربنی در حوزههای مختلف به صورت روزانه انتشار مییابد. این دسته از نانومواد که با اجرای یک سنتز هدفمند، منجر به تهیه ذراتی با ابعادی (در هر سه بعد) کمتر از ۱۰ نانومتر میشود، به شدت خاصیت فلورسانسی دارند . مطالعات کریستالوگرافی بعدی نشان میدهد که این دسته از نانومواد اشکال محدودی در فرمهای کروی، شبه کروی ویا نانو کریستال های بی نظم داشتهاند که بسته به روش سنتز، در ساختار خود مقادیری حدود ۵ تا ۵۰% (وزنی) اکسیژن دارند. همچنین مطالعات طیفسنجی مادون قرمز موید آن بوده که به جز در مواردی محدود،که اکسیژن به صورت نقصهای بلوری در ساختار نانونقاط کوانتومی قرار گرفته است، در بیشتر موارد در قالب گروههای هیدروکسیل و کربوکسیل با فراوانی بالایی سطح ساختارهای کربنی را پوشاندهاند. همین گروههای عاملی سطحی بر روی سطوح نقاط کوانتومی کربن سبب بروز خصوصیاتهای فیزیکوشیمیایی مطلوب نظیر حلالیت عالی در محیط آبی، تشکیل کلوییدهای پایدار در حلالهای قطبی، واکنش پذیر شیمیایی مناسب برای عاملدار کردن بیشتر و رویینگی سطوح مواد ارگانیک مختلف نظیر انواع پلیمرهای آلی، معدنی و بیولوژیکی شده است. بنا بر همین خصوصیت دستکاری در سطح اتمی با وارد کردن سایر گروههای عاملی (دوپه کردن) نظیر نیتروژن، گوگرد و فسفر توسعه کاربردهای این دسته از نانوساختارها را به همراه داشته است. ذکر این نکته نیز حایز اهمیت است که هر کدام از گروههای دوپه شده، رویینگی ها در سطوح مختلف، خصوصیتهای متنوع طیفی (خواص فلوئورسانی نقاط کوانتومی کربن) و فیزیکی را در دسترس پژوهشگران قرار میدهد.
یکی دیگر از ویژگیهای این ساختارهای نوظهور در مقایسه با نقاط کوانتومی نیمهرسانا (متشکل از فلزات سنگین) و رنگدانههای آلی، عدم سمیت/سمیت به مراتب پایین تر آنها میباشد که کاربرد متنوع نانونقاط کربنی در حوزههای پزشکی، آرایشی و بهداشتی و صنایع غذایی را توجیه میکند.
با توجه به اینکه روش های مختلف برای سنتز نقاط کوانتومی کربن بکاربرده میشود، محصولات ارائه شده توسط این گروه تحقیقاتی مبتنی بر سنتز هیدروترمال/سولوترمال منابع کربنی میباشد. در تمامی محصولات تولیدی این مجموعه بکارگیری اصول شیمی سبز مدنظر بوده و در اولویت قردارد. این مجموعه توانسته است در مدت فعالیت خود در زمینه سنتز نانونقاط کوانتومی و توسعه کاربردهای آن در علوم کاربردی مختلف ، انواع محصولات دوپه شده نقاط کوانتومی، اعم از N-CDs، S-CDs، P-CDs، B-CDs و محصولات دوپهشده دوتایی را تولید نماید.
با توجه به مشخصهیابیهای انجام شده، تا کنون سنتز نقاط کوانتومی از برخی از ترکیبات شیمیایی خالص و برخی از منابع سبز مورد تایید قرار گرفته است. لازم به توضیح میباشد که کاربردهای آزمایشگاهی و صنعتی محصولات تولید شده در برخی از آزمایشگاههای تحقیقاتی داخلی و خارجی در دست بررسی میباشد.
تصاویر میکروسکوپ الکترونی نانونقاط کوانتومی کربن سنتز شده بر پایه استفاده از منابع سبز (کریستالی و آمورف)
متقاضی فناوری هستم
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.